• Nikmat Allah
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 25 April 2024
    Antara kesalahan insan apabila dia menganggap nikmat ALLAH itu hanya pada pakaian, makanan, tempat tinggal, kenderaan, harta dan duit sahaja. Dia lupa bahawa segala yang ada pada dirinya itu merupakan nikmat ALLAH. Samada yang zahir ataupun yang batin. Kesihatan, keamanan, keselamatan, kesembuhan, cinta, kasih, akal, ilmu pengetahuan, anak isteri dan seumpamanya merupakan nikmat yang besar yang tidak ternilai dengan harta dan wang. Lebih besar daripada itu; iman,... Baca Seterusnya

Syurga Penawar Duka..

Syurga Penawar Duka..

Jannah atau syurga merupakan khabar gembira dan pengubat dukacita insan terhadap apa sahaja kesakitan yang dilalui dalam kehidupan dunia ini. Segala derita dan keperitan dunia amatlah kerdil jika seseorang dapat memperolehi syurga. Betapa hebatnya keindahan dan kenikmatan yang maha agung yang dijanjikan oleh Allah kepada hamba-hambaNYA yang akan menghuni syurga.

Apabila insan bangun setiap pagi di kesunyian malam yang akhir, membaca al-Quran dalam solat tentang keindahan dan kenikmatan syurga, terasa kerinduan yang dalam terhadap kehidupan akhirat. Kemudian, hadir Solat Subuh berjemaah, mendengar imam membaca ayat-ayat mengenai syurga, terasa luasnya harapan seorang insan bagi kehidupan hakiki, dan kerdilnya apa yang ada dalam kehidupan dunia ini.

Dr MAZA

7 sept 2022

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 127
Semalam 1955
Minggu Ini 127
Bulan Ini 47868

Keseluruhan 2697644

   Masa Capaian : 0.79 saat    Kemaskini :  19/7/2024