• Nikmat Allah
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 25 April 2024
    Antara kesalahan insan apabila dia menganggap nikmat ALLAH itu hanya pada pakaian, makanan, tempat tinggal, kenderaan, harta dan duit sahaja. Dia lupa bahawa segala yang ada pada dirinya itu merupakan nikmat ALLAH. Samada yang zahir ataupun yang batin. Kesihatan, keamanan, keselamatan, kesembuhan, cinta, kasih, akal, ilmu pengetahuan, anak isteri dan seumpamanya merupakan nikmat yang besar yang tidak ternilai dengan harta dan wang. Lebih besar daripada itu; iman,... Baca Seterusnya

Hukum Minum Atau Makan Ketika Tawaf

 

 

download

 

Soalan:

Ustaz tadi semasa saya tengah tawaf, disebabkan terlalu dahaga, saya minum. Apakah salah perbuatan minum ketika melakukan tawaf? Perlukah saya bayar dam?

Jawapan:

Makan dan minum semasa tawaf tidak membatalkan tawaf. Ini seperti seseorang yang ketika tawaf minum air zam-zam atau selainnya, atau memakan kurma atau selainnya. Namun begitu dalam kalangan ulama ada yang menganggap hal itu sebagai makruh. Dalam ertikata lain, jika tidak makan dan minum ketika tawaf, itu adalah lebih lebih baik dan mungkin mendapat pahala. Ini kerana perbuatan makan dan minum, sekalipun tiada nas melarang, tetapi ia seperti kurang adab ketika melakukan tawaf tersebut.

 

 

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 136
Semalam 1955
Minggu Ini 136
Bulan Ini 47877

Keseluruhan 2697653

   Masa Capaian : 0.81 saat    Kemaskini :  19/7/2024