• Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 08 Februari 2023
    Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH Antara rahmat ALLAH terhadap seluruh hambaNYA ialah ALLAH tidak meletakkan penghalang atau batasan untuk setiap hamba berbicara denganNYA. Bahkan, tiada masa atau tempat yang boleh menahan munajat, rintihan atau bisikan seorang hamba kepada tuhannya. Allah Maha Mendengar sekalipun tiada suara yang keluar. Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Adil dalam menentukan kedudukan setiap aduan hambaNYA. DIA telah menerima permohonan Iblis... Baca Seterusnya

Bolehkah Berdoa Dalam Keadaan Tidak Ada Wuduk?

Soalan: Bolehkah berdoa dalam keadaan tidak ada wuduk?

Jawapan:

Seseorang yang hendak berdoa kepada Allah, tidak disyaratkan dalam keadaan mempunyai wuduk. Sehinggakan orang yang berada dalam keadaan berjunub juga dibenarkan baginya untuk berdoa.

Wanita yang dalam keadaan haid diharamkan untuk mendirikan solat, namun masih boleh untuk berdoa. Berada dalam keadaan haid dan berjunub bukan bermakna dihalang untuk melakukan keseluruhan ibadah. Bahkan terdapat fuqaha yang menyebutkan anjuran menjawab azan termasuk juga untuk orang yang berhadas besar.

Selagi mana ada ruang dan peluang untuk berdoa, mintalah kepada Allah dengan penuh pengharapan dan keyakinan bahawa doa itu akan dimustajabkan.

Allah sentiasa mendengar doa dan rintihan hambaNya. Firman Allah dalam surah al-Ghafir ayat 5:

Maksud : “Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu”

Jawapan dijawab secara lisan oleh:

S.S Prof. Dato' Arif Perkasa Dr. Mohd Asri bin Zainul Abidin

(Mufti Negeri Perlis)

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 527
Semalam 1487
Minggu Ini 527
Bulan Ini 7655

Keseluruhan 1746338

   Masa Capaian : 0.87 saat    Kemaskini :  31/5/2023