FAQHubungiMaklumbalasPeta Laman
Pilihan Bahasa
msen
Saiz Teks
Tazkirah Ringkas
  • Syurga Penawar Duka..

    Syurga Penawar Duka..

    Information
    21 September 2022
    Syurga Penawar Duka.. Jannah atau syurga merupakan khabar gembira dan pengubat dukacita insan terhadap apa sahaja kesakitan yang dilalui dalam kehidupan dunia ini. Segala derita dan keperitan dunia amatlah kerdil jika seseorang dapat memperolehi syurga. Betapa hebatnya keindahan dan kenikmatan yang maha agung yang dijanjikan oleh Allah kepada hamba-hambaNYA yang akan menghuni syurga. Apabila insan bangun setiap pagi di kesunyian malam yang akhir, membaca al-Quran dalam... Baca seterusnya

MESYUARAT
JAWATANKUASA FATWA NEGERI PERLIS KALI KE - 40 / 2019
28-29 Mac 2019 / 21-22 Rejab 1440H

FATWA
ISTERI BERHAK MENUNTUT TALAK DISEBABKAN ANCAMAN MEROKOK

          Rokok dari sudut kesihatan mendatangkan kemudaratan kepada yang menghisapnya dan juga sesiapa yang menghidu asapnya. Demikian juga mengganggu mereka yang bergaul dengannya seperti bau yang busuk. Maka, isteri seorang perokok yang terancam kesihatannya atau terganggu kehidupannya disebabkan tabiat merokok suaminya boleh menuntut fasakh. Pihak mahkamah hendaklah membuat penilaian tentang kemudaratan ini terhadap isteri.

          Hak penjagaan anak yang masih kecil tidak boleh diberikan kepada bapa atau ibu yang merokok jika didapati tabiat itu mendatangkan kemudaratan kepada anak berkenaan. Hal ini akan dinilai di mahkamah.

Demikian apa-apa bahan yang diambil oleh suami yang memberikan kesan yang memudaratkan kepada isteri. Ini seperti dadah, ketum dan seumpamanya.

 

Diperakukan dalam Mesyuarat
Majlis Agama Islam dan
Adat Istiadat Melayu Perlis
Bil 3/2019 pada 22 April 2019