• Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 08 Februari 2023
    Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH Antara rahmat ALLAH terhadap seluruh hambaNYA ialah ALLAH tidak meletakkan penghalang atau batasan untuk setiap hamba berbicara denganNYA. Bahkan, tiada masa atau tempat yang boleh menahan munajat, rintihan atau bisikan seorang hamba kepada tuhannya. Allah Maha Mendengar sekalipun tiada suara yang keluar. Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Adil dalam menentukan kedudukan setiap aduan hambaNYA. DIA telah menerima permohonan Iblis... Baca Seterusnya

Fatwa Akad Nikah Melalui Sidang Video Secara Langsung

KEPUTUSAN MESYUARAT

JAWATANKUASA FATWA NEGERI PERLIS KALI KE - 46 / 2020

17 Jun 2020 / 25 Syawal 1441

Bilik Gerakan Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Negeri Perlis

Bil 1/46 Tahun 2020

                               

FATWA AKAD NIKAH MELALUI SIDANG VIDEO SECARA LANGSUNG

Akad nikah melalui sidang video secara langsung adalah sah jika diyakini oleh pihak yang terlibat telah memenuhi rukun-rukun nikah dan syarat-syaratnya serta bebas daripada sebarang penipuan.

Adapun urusan pendaftaran perkahwinan di Perlis tertakluk kepada Enakmen Keluarga Islam Negeri Perlis dan pengesahan dari Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis.

Untuk mengelakkan sebarang unsur penipuan, pihak pendaftar hendaklah tidak mendaftarkan perkahwinan sidang video melainkan yang turut disaksikan oleh wakil pihak pendaftar atau mempunyai dokumen yang diiktiraf oleh pihak pendaftar.

Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis menasihatkan agar mengutamakan akad perkahwinan secara kehadiran fizikal kerana itu lebih mendekati sifat asal perkahwinan dan mengelakkan kekeliruan serta khilaf melainkan jika ada keperluan untuk dilakukan menerusi sidang video secara langsung.

      

- TAMAT -

Diperakukan dalam Mesyuarat Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis Bil 2/2020 pada 30 Jun 2020.

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 1198
Semalam 1356
Minggu Ini 1198
Bulan Ini 2554

Keseluruhan 2012363

   Masa Capaian : 0.85 saat    Kemaskini :  27/9/2023