FAQHubungiMaklumbalasPeta Laman
Pilihan Bahasa
msen
Saiz Teks
Tazkirah Ringkas
 • Syurga Penawar Duka..

  Syurga Penawar Duka..

  Information
  21 September 2022
  Syurga Penawar Duka.. Jannah atau syurga merupakan khabar gembira dan pengubat dukacita insan terhadap apa sahaja kesakitan yang dilalui dalam kehidupan dunia ini. Segala derita dan keperitan dunia amatlah kerdil jika seseorang dapat memperolehi syurga. Betapa hebatnya keindahan dan kenikmatan yang maha agung yang dijanjikan oleh Allah kepada hamba-hambaNYA yang akan menghuni syurga. Apabila insan bangun setiap pagi di kesunyian malam yang akhir, membaca al-Quran dalam... Baca seterusnya

IRSYAD HUKUM

JAWATANKUASA FATWA NEGERI PERLIS

HUKUM JAMAK SOLAT BAGI PETUGAS KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA YANG TERLIBAT DALAM MERAWAT PESAKIT COVID-19

Bagi staf-staf hospital yang terlibat secara langsung dalam merawat kes-kes covid-19 di hospital diharuskan untuk melakukan solat Jamak tanpa qasar dengan panduan berikut:

 1. Pada asalnya wajib melakukan solat pada waktunya selagi mampu dan haram menjamakkan solat tanpa keperluan yang mendesak atau musafir.
 1. Jika keadaan mendesak dan seseorang mampu untuk melewatkan Zohor atau Maghrib sehingga ke akhir waktu dan solat Asar dan Isyak di awal waktu ia lebih utama. Ini yang dinamakan sebagai jamak suri (jamak pada gambaran sahaja) menurut Mazhab Syafie.
 1. Jika tidak mampu melakukan jamak suri, dibenarkan untuk melakukan solat Jamak sama ada jamak taqdim atau ta’khir bergantung kepada kesesuaian kakitangan yang bertugas.
 1. Ia dilakukan kerana terdesak dan kesukaran yang sememangnya telah berlaku atau dijangka berlaku dengan kepercayaan yang kuat bukan kerana bermudah-mudah dalam agama atau sangkaan tanpa bukti.

Ini berdasarkan hadis riwayat Ibn Abbas yang berkata :

صَلَّى رَسولُ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عليه وسلَّمَ الظُّهْرَ وَالْعَصْرَ جَمِيعًا بالمَدِينَةِ، في غيرِ خَوْفٍ، وَلَا سَفَرٍ

Terjemahannya : Nabi pernah solat Zohor dan Asar kesemuanya di Madinah tanpa ada rasa takut dan musafir.

Bila ditanya kenapa baginda melakukan begitu, Ibn Abbas RA menjawab :

أَرَادَ أَنْ لا يُحْرِجَ أَحَدًا مِن أُمَّتِهِ

Terjemahannya : Baginda tidak mahu menyusahkan seseorang daripada umatnya. (HR al-Imam Muslim)

Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis ingin mengucapkan penghargaan dan terima kasih kepada staf Kementerian Kesihatan Malaysia yang bertungkus-lumus bertugas menyelamatkan nyawa rakyat Malaysia. Anda wira kami.