• Nikmat Allah
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 25 April 2024
    Antara kesalahan insan apabila dia menganggap nikmat ALLAH itu hanya pada pakaian, makanan, tempat tinggal, kenderaan, harta dan duit sahaja. Dia lupa bahawa segala yang ada pada dirinya itu merupakan nikmat ALLAH. Samada yang zahir ataupun yang batin. Kesihatan, keamanan, keselamatan, kesembuhan, cinta, kasih, akal, ilmu pengetahuan, anak isteri dan seumpamanya merupakan nikmat yang besar yang tidak ternilai dengan harta dan wang. Lebih besar daripada itu; iman,... Baca Seterusnya

Sejarah Anak Bulan Kelihatan Di Tapak Cerapan Masjid Terapung Kuala Perlis

Sejarah Anak Bulan Kelihatan Di Tapak Cerapan Masjid Terapung Kuala Perlis

TAPAK Cerapan di Menara Pandang di Masjid Terapung Al-Hussain, Kuala Perlis mencatatkan sejarah apabila buat julung kali anak bulan 1 Syawal kelihatan pada pukul 7.50 petang kelmarin (9 April).

Penampakan anak bulan ini semasa Majlis Cerapan Rukyah Hilal Syawal 1445 Hijriah bersamaan 2024 Masehi diadakan.

Tapak cerapan ini adalah sebuah lokasi terbaharu di negeri yang telah diperkenankan sejak 2021.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail berkenan berangkat menghadiri program tersebut yang dianjurkan oleh Jabatan Mufti Negeri Perlis dengan kerjasama Jabatan Ukur dan Pemetaan (JUPEM) Negeri Perlis.

Berangkat sama adalah Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Dr. Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil beserta anakanda-anakanda Baginda, Sharifah Khatreena Nuraniah, Sharifah Farah Adriana dan Syed Sirajuddin Areeb Putra Jamalullail.

Majlis dimulakan dengan sesi Taklimat Mengenai Data Rukyah Hilal yang dikongsikan oleh Pengarah Jabatan Ukur Dan Pemetaan (JUPEM) Negeri Perlis, Mohd Khairani Md Yusop.

Tuanku Syed Faizuddin Putra kemudiannya lturut berkenan menyaksikan sesi tandatangan Pengesahan Rukyah Hilal Syawal 1445H/2024M Negeri Perlis.

Ia ditandatangani oleh Mufti Negeri Perlis, Prof. Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin; Ketua Hakim Syarie Negeri Perlis, Yang Amat Arif Haji Jaidi Ahmad; Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Perlis, Najmuddin Abdul Karim; Pengarah Jabatan Ukur Dan Pemetaan Negeri Perlis; Mohd Khairani Md Yusop; dan Setiausaha Sulit Kanan DYMM Tuanku Raja Perlis; Shaiful Amri Ahmad Safian.

Duli-Duli Tuanku menunaikan solat Maghrib dan Isyak secara berjemaah bersama sekalian yang hadir. 

Sumber: Suara Merdeka

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 1515
Semalam 2772
Minggu Ini 13957
Bulan Ini 41839

Keseluruhan 2532132

   Masa Capaian : 0.86 saat    Kemaskini :  15/5/2024