• Nikmat Allah
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 25 April 2024
    Antara kesalahan insan apabila dia menganggap nikmat ALLAH itu hanya pada pakaian, makanan, tempat tinggal, kenderaan, harta dan duit sahaja. Dia lupa bahawa segala yang ada pada dirinya itu merupakan nikmat ALLAH. Samada yang zahir ataupun yang batin. Kesihatan, keamanan, keselamatan, kesembuhan, cinta, kasih, akal, ilmu pengetahuan, anak isteri dan seumpamanya merupakan nikmat yang besar yang tidak ternilai dengan harta dan wang. Lebih besar daripada itu; iman,... Baca Seterusnya

Pegangan Tauhid Kuat Bantu Hapus Khurafat Dan Sihir - Raja Muda Perlis

Pegangan Tauhid Kuat Bantu Hapus Khurafat Dan Sihir - Raja Muda Perlis

KANGAR: Pegangan tauhid yang kuat amat penting dalam membantu menghapuskan segala bentuk khurafat dan sihir yang boleh merosakkan akidah umat Islam pada zaman ini, titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Baginda bertitah pegangan yang kuat itu bukan sahaja dapat mengukuhkan iman, malah melindungi umat Islam daripada kesan buruk khurafat dan sihir yang menyeleweng daripada landasan Islam sebenar.

"Oleh itu, umat Islam yang benar-benar faham dan beriman tidak akan terdedah kepada khurafat atau bergantung kepada ilmu sihir sebagai penyelesaian kepada masalah mereka.

"Dengan pegangan tauhid yang kuat, individu akan meletakkan tawakal dan pergantungan mereka semata-mata kepada Allah, memohon pertolongan-Nya melalui doa yang ikhlas dan mematuhi petunjuk-Nya," titah baginda.

Tuanku Syed Faizuddin Putra bertitah demikian semasa berkenan berangkat menutup Konvensyen Sunnah Antarabangsa Perlis (PISC) 2024 di Dewan 2020 di sini pada Ahad. Turut hadir Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Raja Muda Perlis turut bertitah mengalu-alukan penceramah dan pengunjung konvensyen itu untuk menerokai tempat pelancongan dan mencuba juadah tempatan di Perlis bertepatan dengan Tahun Melawat Perlis 2024-2025.

"Nikmatilah pemandangan, keindahan flora dan fauna negeri Perlis serta rakamlah gambar atau video sebanyak mungkin sebagai kenang-kenangan," titah baginda.

Sementara itu, bercakap kepada pemberita selepas majlis penutup PISC 2024, Mohd Asri berkata lebih 4,000 pengunjung dari dalam dan luar negara menghadiri konvensyen dua hari bermula semalam itu, yang juga julung kali dianjurkan dengan tema 'Light of Tawheed'.

"Konvensyen ini menampilkan enam penceramah terkenal antarabangsa. Alhamdulillah, konvensyen ini mendapat sambutan yang memberangsangkan dengan kehadiran pengunjung dari 36 negara seperti Thailand, Indonesia, Singapura dan Sudan," katanya.

Sumber : BERNAMA

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 172
Semalam 1955
Minggu Ini 172
Bulan Ini 47913

Keseluruhan 2697689

   Masa Capaian : 0.81 saat    Kemaskini :  19/7/2024