• Nikmat Allah
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 25 April 2024
    Antara kesalahan insan apabila dia menganggap nikmat ALLAH itu hanya pada pakaian, makanan, tempat tinggal, kenderaan, harta dan duit sahaja. Dia lupa bahawa segala yang ada pada dirinya itu merupakan nikmat ALLAH. Samada yang zahir ataupun yang batin. Kesihatan, keamanan, keselamatan, kesembuhan, cinta, kasih, akal, ilmu pengetahuan, anak isteri dan seumpamanya merupakan nikmat yang besar yang tidak ternilai dengan harta dan wang. Lebih besar daripada itu; iman,... Baca Seterusnya

Raja Muda Mengajak Umat Islam Bertakwa Pada Allah, Kembalikan Keagungan Masjid

Raja Muda Mengajak Umat Islam Bertakwa Pada Allah, Kembalikan Keagungan Masjid

Marilah kita bertaqwa kepada Allah Subhanahu Wa Ta’ala dengan mengembalikan keagungan masjid, ke dalam hati kita, titah Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Baginda bertitah, bersegeralah untuk menuju kepadanya, dan memperbanyakkan duduk di dalamnya.

“Marilah kita dengarkan motivasi yang pernah Rasulullah Sallallahu’alayhiwasallam katakan yang mendorong kita untuk bersegera mendatangi masjid dan iktikaf di dalamnya.

Mudah-mudahan kita menjadi insan yang sentiasa mengingati Allah Subhanahu Wa Ta’ala ketika senang juga sebaliknya,” titah Baginda.

Demikian titah Tuanku Syed Faizuddin Putra selepas berkenan berangkat menyerahkan sumbangan agihan zakat Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) untuk tujuan Aktiviti Dakwah dan Kemasyarakatan kepada Masjid Km 9 di Phnom Penh, Kemboja yang diterima oleh Imamnya, Muhammad Irshad Muhammad Noor.

Keberangkatan Tuanku Syed Faizuddin Putra adalah bagi menunaikan Solat Jumaat di masjid berkenaan.

Baginda dan delegasi sebelum itu terlibat dengan perjumpaan bersama Mufti Kemboja, Oknha Kamaruddin Yusof di ibupejabat Majlis Tertinggi Pimpinan Umat Islam Kemboja.

Pada kesempatan yang sama Tuanku Syed Faizuddin Putra diperkenalkan kepada kepimpinan tertinggi Cambodia University Of Management And Technology, iaitu Presidennya, Dr Hosen Mohamad Farid, dan Rektor, Dr Nazy Slesx. 

Sumber: Suara Merdeka

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 174
Semalam 1955
Minggu Ini 174
Bulan Ini 47915

Keseluruhan 2697691

   Masa Capaian : 0.87 saat    Kemaskini :  19/7/2024