• Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 08 Februari 2023
    Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH Antara rahmat ALLAH terhadap seluruh hambaNYA ialah ALLAH tidak meletakkan penghalang atau batasan untuk setiap hamba berbicara denganNYA. Bahkan, tiada masa atau tempat yang boleh menahan munajat, rintihan atau bisikan seorang hamba kepada tuhannya. Allah Maha Mendengar sekalipun tiada suara yang keluar. Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Adil dalam menentukan kedudukan setiap aduan hambaNYA. DIA telah menerima permohonan Iblis... Baca Seterusnya

Tolak Kepercayaan Bercanggah Akidah Islam

Tolak Kepercayaan Bercanggah Akidah Islam

WhatsApp Image 2023 05 29 at 10.03.56

SEGALA kepercayaan dan pemikiran yang bercanggah dengan prinsip akidah Islam perlulah ditolak walaupun ia datang dari mereka yang menggelarkan diri sebagai ilmuan agama, titah Pemangku Raja Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Baginda bertitah, adalah sangat mendukacitakan apabila kepercayaan karut dalam masyarakat turut dibawa oleh sebahagian orang atas nama agama Islam yang suci ini.
 

Titah Baginda, sedangkan apa yang dibawanya kepada orang awam itu adalah amat terpesong daripada landasan akidah yang sebenar.

“Yang utama dalam berakidah, seseorang Muslim itu wajib menjadikan al Quran dan As Sunnah sebagai panduan dalam kehidupannya,” titah baginda.

Tuanku Syed Faizuddin Putra bertitah demikian ketika berkenan melakukan perasmian majlis Penutup Perkampungan Sunnah Siri Ke-8 di perkarangan Masjid Alwi di Kangar malam tadi.

Berkenan hadir Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Hadir sama Menteri Besar, Mohd. Shukri Ramli dan Mufti Perlis, Prof Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Perkampungan Sunnah Siri Ke-8 dari 26 hingga 28 Mei ini yang bertemakan Membanteras Syirik, Menghapus Khurafat ini anjuran Jabatan Mufti Negeri Perlis dengan kerjasama Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) dan kerajaan negeri.

Tuanku Syed Faizuddin Putra juga bertitah, Islam adalah agama yang meletakkan Tauhid kepada Allah sebagai teras dalam penerimaan segala amal ibadah.

“Apa yang menggusarkan apabila sebahagian daripada umat ini melakukan perkara yang boleh menjerumuskan diri mereka kepada dosa syirik,” titah Baginda.

Titah Baginda, pada masa yang sama perkara tahyul dan khurafat yang pada dasarnyq adalah sesuatu yang karut tetapi masih lagi dipercayai termasuk oleh umat Islam sendiri. 

Sumber : Suara Merdeka 

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 1214
Semalam 1356
Minggu Ini 1214
Bulan Ini 2570

Keseluruhan 2012379

   Masa Capaian : 0.84 saat    Kemaskini :  27/9/2023