• Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 08 Februari 2023
    Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH Antara rahmat ALLAH terhadap seluruh hambaNYA ialah ALLAH tidak meletakkan penghalang atau batasan untuk setiap hamba berbicara denganNYA. Bahkan, tiada masa atau tempat yang boleh menahan munajat, rintihan atau bisikan seorang hamba kepada tuhannya. Allah Maha Mendengar sekalipun tiada suara yang keluar. Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Adil dalam menentukan kedudukan setiap aduan hambaNYA. DIA telah menerima permohonan Iblis... Baca Seterusnya

Mufti Perlis: Kami Datang Menghantar Cincin Pertunangan Ukhuwah Malaysia-Indonesia

Mufti Perlis: Kami Datang Menghantar Cincin Pertunangan Ukhuwah Malaysia-Indonesia

 

 

MUHAMMADIYAH.OR.ID, YOGYAKARTA – Kendati Islam sangat menekankan persatuan umat yang melintasi batas geografis dan sekat-sekat imajiner berdasar suku bangsa, persoalan ukhuwah di antara sesama kaum muslimin merupakan masalah pelik yang berlangsung selama berabad-abad.

Di kawasan Asia Tenggara sendiri, persatuan umat Islam serumpun antar bangsa Indonesia dan bangsa Malaysia kerap terusik oleh berbagai isu-isu primordial yang merusak semangat al-ummah al-wakhidah (umat yang satu).

“Bayangkan Malaysia dan Indonesia, kita adalah umat yang satu, umat Islam. Tapi sekian lama kita telah dipesongkan, ditarik pada perkara-perkara yang boleh memecahbelahkan persaudaraan Islam,” seru Mufti Negeri Perlis Malaysia, Prof. Dr. Mohd Asri ibn Zainul Abidin.

Dalam Tabligh Akbar bertajuk “Persatuan Umat (Tauhid al-Ummah)” di Universitas Ahmad Dahlan Yogyakarta, Kamis petang (2/3), Mufti Mohd Asri mengatakan jika kondisi umat yang terpecah belah seperti sekarang mirip gambaran hadis Rasulullah Saw yang menyatakan kondisi umat muslim akhir zaman yang kualitasnya seperti buih ombak, terombang ambing tanpa memiliki kendali.

Tak heran, meski umat muslim saat ini berjumlah 1,8 milyar, tapi umat muslim tak banyak bicara, bahkan mendapatkan diskriminasi dan tertinggal di berbagai belahan dunia. Kata Mufti Mohd Asri, keadaan inilah yang melatarbelakangi penguatan komitmen ukhuwah antara Negeri Perlis dan Muhammadiyah.

“Saya ingin memberitahu bahwasanya tujuan kedatangan kami ke sini ialah untuk mengukuhkan hubungan al-ukhuwah al-Islamiyah, hubungan persaudaraan antar Islam di antara kita,” ucapnya.

“Bagaimana bapak ibu sekalian supaya kita dari Malaysia, dari Indonesia, kita dapat membuang perasaan benteng-benteng geografi ini dan merasakan kita adalah umat yang satu dan bekerja sama dalam membangunkan umat kita. Jika Arab gagal, kita tak patut gagal di kawasan Asia Tenggara ini. Umat Islam Indonesia 200 juta dicampur Malaysia dan Thailand mungkin lebih 250 juta, jumlah yang lebih besar dari bangsa Arab,” imbuhnya.

Karena potensi besar umat muslim Asia Tenggara, terutama dari bangsa serumpun Malaysia dan Indonesia untuk kembali membawa marwah dunia Islam, maka Mufti Mohd Asri berharap persatuan umat muslim Indonesia dan Malaysia sebagaimana persatuan iman antara Suku Auz dan Khazraj.

Mufti Mohd Asri lantas mengutip Surat Ali Imran ayat 103 yang berisi seruan untuk berpegang teguh pada tali Allah dan meninggalkan perpecahan.

“Kita patut menjadi contoh bagi kesatuan ini. Itu hasrat, kami datang untuk menghantar cincin pertunangan supaya kita dapat berkahwin, menjadi umat. Kita mulakan dengan ormas seperti Muhammadiyah dengan Negeri Perlis, kemudian kita sebarluaskan, adapun benteng-benteng (perusak persatuan) yang lama itu kita pecahkan,” pungkasnya.

Seperti diketahui, Mufti Mohd Asri datang ke ibukota Muhammadiyah di Yogyakarta memimpin rombongan Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis Malaysia sejak sehari yang lalu, Rabu (1/3) untuk bersilaturahmi dengan Persyarikatan Muhammadiyah.

Silaturahim ini juga untuk mengokohkan berbagai kerja sama antara Muhammadiyah dan Negeri Perlis pasca berdirinya Universitas Muhammadiyah Antara Bangsa di Negeri Perlis, Malaysia. (afn)

Sumber : https://muhammadiyah.or.id

 

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 1208
Semalam 1356
Minggu Ini 1208
Bulan Ini 2564

Keseluruhan 2012373

   Masa Capaian : 0.85 saat    Kemaskini :  27/9/2023