FAQHubungiMaklumbalasPeta Laman
Pilihan Bahasa
msen
Saiz Teks
Tazkirah Ringkas
  • Syurga Penawar Duka..

    Syurga Penawar Duka..

    Information
    21 September 2022
    Syurga Penawar Duka.. Jannah atau syurga merupakan khabar gembira dan pengubat dukacita insan terhadap apa sahaja kesakitan yang dilalui dalam kehidupan dunia ini. Segala derita dan keperitan dunia amatlah kerdil jika seseorang dapat memperolehi syurga. Betapa hebatnya keindahan dan kenikmatan yang maha agung yang dijanjikan oleh Allah kepada hamba-hambaNYA yang akan menghuni syurga. Apabila insan bangun setiap pagi di kesunyian malam yang akhir, membaca al-Quran dalam... Baca seterusnya

 

DUN PERLIS 1 1

PETUGAS lelaki di bahagian kritikal diberikan “kebenaran” untuk tidak menunaikan solat Jumaat.

Bagaimanapun kebenaran ini hanya tertakluk sebagai keuzuran yang tidak dapat dielakkan berlandaskan fatwa yang dikeluarkan oleh Jabatan Mufti Perlis.

Mufti Perlis, Profesor Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, perkara ini sebenarnya telah diputuskan pada Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis Kali Ke-50/2020 pada 14 Disember 2020 bersamaan 28 Rabiul Akhir 1442H.

Mohd Asri berkata, fatwa ini perlu dihebahkan supaya pihak terlibat memahaminya dengan lebih jelas.

“Keuzuran meninggalkan solat Jumaat hanya melibatkan tugasan kritikal seperti pengawal keselamatan, petugas kesihatan, petugas trafik udara dan darat, anggota tentera, polis, bomba dan penyelamat, dan seumpamanya,” katanya di pejabatnya semasa mengadakan pertemuan dengan wakil petugas bahagian kritikal.

Setiap wakil kemudiannya menerima bingkai fatwa ini untuk diletakkan di dinding pejabat masing-masing sebagai rujukan.

Mohd Asri berkata, mereka ini terpaksa bertugas di waktu Jumaat disebabkan tiada pengganti lain umpamanya orang bukan muslim, wanita atau orang yang bermusafir.

Bagaimanapun, petugas ini katanya, harus berikhtiar untuk berbincang dengan rakan sejawatan atau pihak pengurusan supaya dapat menunaikan solat Jumaat.

“Jika sekiranya dia terpaksa juga meninggalkan Jumaat disebabkan keuzuran yang dibenarkan, dia hendaklah berusaha mengelakkan daripada meninggalkannya sebanyak tiga kali berturut-turut.

Katanya, ini kerana solat Jumaat wajib ditunaikan oleh setiap mukalaf yang memenuhi syarat-syarat wajib solat Jumaat.

Tambahnya, seseorang mukalaf tidak boleh meninggalkan Jumaat tanpa keuzuran yang dibenarkan oleh syarak.

Mohd Asri berkata, jika tidak menunaikan Jumaat disebabkan keuzuran hendaklah menggantikannya dengan solat Zohor. 

Sumber : Suara Merdeka