FAQHubungiMaklumbalasPeta Laman
Pilihan Bahasa
msen
Saiz Teks
Tazkirah Ringkas
  • Syurga Penawar Duka..

    Syurga Penawar Duka..

    Information
    21 September 2022
    Syurga Penawar Duka.. Jannah atau syurga merupakan khabar gembira dan pengubat dukacita insan terhadap apa sahaja kesakitan yang dilalui dalam kehidupan dunia ini. Segala derita dan keperitan dunia amatlah kerdil jika seseorang dapat memperolehi syurga. Betapa hebatnya keindahan dan kenikmatan yang maha agung yang dijanjikan oleh Allah kepada hamba-hambaNYA yang akan menghuni syurga. Apabila insan bangun setiap pagi di kesunyian malam yang akhir, membaca al-Quran dalam... Baca seterusnya

WhatsApp Image 2022 04 26 at 17.05.19 1

 

KEMPEN Perlis Berzikir terus diperluas. Terbaharu bagi pelaksanaan kempen ini, Jabatan Mufti Perlis dengan kerjasama Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) telah menyediakan 100 “bunting” atau gegantung “Sunnah Ketika Makan”.

Gegantung ini diedarkan secara percuma kepada pengusaha restoran dan kedai makan di seluruh negeri ini.

Pelancaran kempen ini telah dilakukan oleh Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin di Masjid Alwi, hari ini.

Beliau juga menyampaikan gegantung ini kepada beberapa pengusaha restoran dan kedai makan di sekitar Perlis.

Mohd. Asri berkata, Islam amat menitikberatkan adab termasuk ketika makan.

Beliau berkata, sekurang-kurangnya pelanggan yang masuk ke restoran atau kedai makan akan membaca apa yang tertulis di gegantung ini.

“Jadi ia akan menggalakkan setiap pelanggan ikut sepenuhnya amalan Sunnah ketika waktu makan,” katanya.

Mohd. Asri berkata, jika gegantung yang dicetak itu habis, pihaknya akan menambah jika ada permintaan daripada penguasaha restoran dan kedai makan.

Kaunter yang dibuka untuk pengambilan gegantung di Masjid Alwi hari ini juga mendapat sambutan apabila dikunjungi oleh pengusaha dan kedai makan.
 
Kebanyakannya menyifatkan  ia sebagai satu usaha yang menarik bagi menggembangkan amalan sunah di dalam kehidupan seharian termasuk adab makan.
 

Jabatan Mufti juga menerima gambar yang dihantar oleh pengusaha restoran dan kedai makan yang teruja dan sudah siap meletakkan gegantung ini di premis masing-masing. 

Sumber : Suara Merdeka