• Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 08 Februari 2023
    Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH Antara rahmat ALLAH terhadap seluruh hambaNYA ialah ALLAH tidak meletakkan penghalang atau batasan untuk setiap hamba berbicara denganNYA. Bahkan, tiada masa atau tempat yang boleh menahan munajat, rintihan atau bisikan seorang hamba kepada tuhannya. Allah Maha Mendengar sekalipun tiada suara yang keluar. Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Adil dalam menentukan kedudukan setiap aduan hambaNYA. DIA telah menerima permohonan Iblis... Baca Seterusnya

Jemaah Di Perlis Sudah Boleh Rapakan Saf Mulai Sabtu Ini

TUANKU SYED FAIZUDDIN PUTRA JAMALULLAIL re 3

 

ARAU: Jemaah di masjid-masjid seluruh negeri ini kembali dibenarkan merapatkan saf ketika solat berjemaah berkuat kuasa waktu Subuh, Sabtu ini.

Kebenaran itu selepas mendapat perkenan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail setelah meneliti perkembangan semasa penularan Covid-19 di negeri ini.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, keputusan itu juga dibuat apabila meneliti kadar peratus vaksinasi lengkap dan peningkatan dos penggalak di negeri ini yang mencapai kadar 16.9 peratus atau 30,575 penerima sehingga 2 Januari lalu.

Titah baginda, didapati penularan wabak Covid-19 di negeri ini adalah terkawal.

“Jemaah yang hadir diwajibkan merapatkan saf ketika menunaikan solat dengan kadar jarak sejadah masing-masing dan sejadah adalah bersaiz standard dan tiada berlaku sentuhan fizikal.

“Walau bagaimanapun, jemaah yang tinggal di rumah yang sama adalah diwajibkan merapatkan saf tanpa mengikut syarat-syarat tersebut,” titah baginda dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Titah baginda merangkap Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs), semua prosedur operasi standard (SOP) hendaklah dikekalkan termasuk memakai pelitup muka, membawa sejadah sendiri, mengambil wuduk sebelum ke masjid, tiada sentuhan fizikal serta mereka yang lengkap vaksinasi.

“Semua masjid di negeri ini adalah tertakluk kepada SOP ini manakala surau atau tempat solat awam kekal tidak dibuka,” titah baginda.

Seterusnya baginda berharap, seluruh rakyat di negeri ini sentiasa mematuhi SOP dan ketetapan yang telah diperkenankan.

“Nikmat kesihatan dan keselamatan yang telah dikurniakan oleh Allah SWT haruslah disyukuri dengan kesungguhan mengimarahkan masjid selain meneruskan ikhtiar pencegahan penularan wabak Covid-19 dalam suasana norma dan kelaziman baharu,” titah baginda. 

Sumber : Utusan Malaysia

 

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 1146
Semalam 1356
Minggu Ini 1146
Bulan Ini 2502

Keseluruhan 2012311

   Masa Capaian : 0.85 saat    Kemaskini :  27/9/2023