FAQHubungiMaklumbalasPeta Laman
Pilihan Bahasa
msen
Saiz Teks
Tazkirah Ringkas
  • Syurga Penawar Duka..

    Syurga Penawar Duka..

    Information
    21 September 2022
    Syurga Penawar Duka.. Jannah atau syurga merupakan khabar gembira dan pengubat dukacita insan terhadap apa sahaja kesakitan yang dilalui dalam kehidupan dunia ini. Segala derita dan keperitan dunia amatlah kerdil jika seseorang dapat memperolehi syurga. Betapa hebatnya keindahan dan kenikmatan yang maha agung yang dijanjikan oleh Allah kepada hamba-hambaNYA yang akan menghuni syurga. Apabila insan bangun setiap pagi di kesunyian malam yang akhir, membaca al-Quran dalam... Baca seterusnya

 

 WhatsApp Image 2021 07 20 at 11.47.04 AM

ARAU: Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail dan Raja Muda Perlis, Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail menunaikan solat sunat Aidiladha bersama kira-kira 300 jemaah di Dataran Istiadat, Istana Arau di sini.

Solat Aidiladha di kawasan tanah lapang tersebut bermula pukul 8 pagi dan berakhir sekitar pukul 8.30 pagi dengan jemaah mematuhi prosedur operasi standard (SOP) seperti penjarakan fizikal dan pemakaian pelitup muka sebelum terus bersurai selepas solat berkenaan.

Solat tersebut dipimpin Imam Besar Negeri, Ahmad Sirajuddin Abdul Satar manakala khutbah disampaikan Mufti negeri, Datuk Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin.

Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Seri Azlan Man; Setiausaha Kerajaan negeri, Azman Mohd. Yusof dan barisan Exco kerajaan negeri.

Dalam pada itu, Tuanku Syed Sirajuddin dan Raja Perempuan Perlis, Tuanku Tengku Fauziah Tengku Abdul Rashid menitahkan ucapan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha kepada seluruh rakyat negeri ini yang dikasihi, semua kerabat diraja serta rakan taulan di mana sahaja mereka berada.

Baginda berdua juga mengajak agar semua terus mendoakan semoga pandemik Covid-19 dapat diatasi segera dan semoga seluruh rakyat sentiasa dikurniakan kesejahteraan serta perlindungan keselamatan oleh Allah SWT.

“Pada masa yang sama, rakyat perlu memastikan SOP yang ditetapkan dipatuhi dengan sebaik mungkin,” titah baginda.

Sementara itu, sambutan Hari Raya Aidiladha di negeri ini diraikan dalam suasana penuh keceriaan meskipun dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Malah, ibadah korban juga dilaksanakan dalam suasana serba sederhana di masjid-masjid dengan pematuhan SOP yang ditetapkan.

Sumber : Utusan Malaysia