• Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 08 Februari 2023
    Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH Antara rahmat ALLAH terhadap seluruh hambaNYA ialah ALLAH tidak meletakkan penghalang atau batasan untuk setiap hamba berbicara denganNYA. Bahkan, tiada masa atau tempat yang boleh menahan munajat, rintihan atau bisikan seorang hamba kepada tuhannya. Allah Maha Mendengar sekalipun tiada suara yang keluar. Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Adil dalam menentukan kedudukan setiap aduan hambaNYA. DIA telah menerima permohonan Iblis... Baca Seterusnya

Perlis Tutup Masjid Kepada Orang Awam – Raja Muda

 

TUANKU SYED FAIZUDDIN PUTRA JAMALULLAIL re

ARAU: Aktiviti pengimarahan dan solat lima waktu di masjid seluruh negeri ini dihadkan berkuat kuasa hari ini sebagai langkah pencegahan penularan Covid-19.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, langkah tersebut diambil selepas meneliti perkembangan semasa kewujudan kluster baharu penularan Covid-19 melibatkan sebuah syarikat perkhidmatan di Kampung Bakau, Kangar.

Titah baginda yang merangkap Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs), masjid tidak dibuka kepada orang awam sebaliknya dibenarkan solat dalam kalangan pegawai dan ahli jawatankuasa masjid tidak melebihi 12 orang.

“Tempoh solat termasuk solat Jumaat pula hendaklah dipendekkan kepada 15 minit sahaja dan dilakukan di tempat terbuka serta mematuhi prosedur operasi standard (SOP) seperti ditetapkan sebelum ini,” titah baginda dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Titah baginda, bagi mempertingkatkan kawalan dan ikhtiar untuk memutuskan jangkitan, tiada aktiviti lain seperti pengajian, kuliah, jamuan, dan seumpamanya yang dibenarkan di masjid buat masa ini. 

Baginda bertitah, sebagai alternatif, seluruh rakyat masih boleh meneruskan pengajian secara dalam talian, antaranya melalui program Perlis Mengaji yang disiarkan di Facebook MAIPs, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs) dan Suara Sunnah Channel selain siaran oleh Studio ISNAD Jabatan Mufti Perlis.

“Solat Jenazah pula dibenarkan untuk dilaksanakan di masjid dengan terhad kepada petugas dan keluarga terdekat sahaja tidak melebihi 12 orang.

“Bagi mereka yang bermusafir digalakkan menunaikan solat di penginapan masing-masing manakala mereka yang tiada tempat penginapan boleh menunaikan solat di kawasan anjung masjid,” titah baginda.

Sementara itu, Tuanku Syed Faizuddin menyeru agar semua pihak sentiasa mengambil langkah-langkah pencegahan serta mempertingkatkan kawalan sebagai ikhtiar dalam menghentikan penularan wabak yang sedang dihadapi ini. 

“Semoga segala doa, ikhtiar dan tawakal kita diperkenankan oleh Allah SWT,” titah baginda. –

Sumber : Utusan Malaysia 

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 1103
Semalam 1356
Minggu Ini 1103
Bulan Ini 2459

Keseluruhan 2012268

   Masa Capaian : 0.84 saat    Kemaskini :  27/9/2023