FAQHubungiMaklumbalasPeta Laman
Pilihan Bahasa
msen
Saiz Teks
Tazkirah Ringkas
  • Syurga Penawar Duka..

    Syurga Penawar Duka..

    Information
    21 September 2022
    Syurga Penawar Duka.. Jannah atau syurga merupakan khabar gembira dan pengubat dukacita insan terhadap apa sahaja kesakitan yang dilalui dalam kehidupan dunia ini. Segala derita dan keperitan dunia amatlah kerdil jika seseorang dapat memperolehi syurga. Betapa hebatnya keindahan dan kenikmatan yang maha agung yang dijanjikan oleh Allah kepada hamba-hambaNYA yang akan menghuni syurga. Apabila insan bangun setiap pagi di kesunyian malam yang akhir, membaca al-Quran dalam... Baca seterusnya

124037130 3737794429598184 5358222471430753139 n

 

KANGAR, 10 Nov  -- Sejajar dengan perkembangan pesat dunia digital, Perlis perlu mengorak langkah ke arah pendigitalan dengan lebih komprehensif dalam pelbagai aspek, titah Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail.

Baginda bertitah antara aspek utama perlu diberi perhatian adalah sistem penyampaian perkhidmatan awam, kehidupan komuniti, dan perniagaan, termasuk industri pelancongan.

"Tanpa disedari, kita sudah melangkah ke era digital dan kerajaan memang sentiasa bersedia untuk memudahcarakan urusan rakyat dan negara. Rakyat dan komuniti perniagaan juga sudah mula celik keperluan digitalisasi dalam kehidupan," titah baginda.

Baginda bertitah demikian di majlis perasmian Pelan Digital Perlis 2021-2025 dan Pelan Induk Perancangan Fizikal Pelancongan Perlis pada Konvensyen Perkhidmatan Awam Negeri Perlis 2020 di sini hari ini. Turut berangkat Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Baginda bertitah Pelan Digital Perlis 2021- 2025 bertujuan untuk meletakkan asas yang kukuh dalam memacu dan melonjak ke arah Perlis Negeri Bandaraya yang pintar menjelang tahun 2030.

"Inisiatif model baharu Perlis Negeri Digital merupakan langkah strategik membuat transformasi Perlis sebagai Negeri Pintar serta memantapkan sistem pengurusan dan pentadbiran Perlis bagi mencapai wawasan Perlis Negeri Bandaraya 2030," titah baginda.

Sumber : Bernama