FAQHubungiMaklumbalasPeta Laman
Pilihan Bahasa
msen
Saiz Teks
Tazkirah Ringkas
  • Syurga Penawar Duka..

    Syurga Penawar Duka..

    Information
    21 September 2022
    Syurga Penawar Duka.. Jannah atau syurga merupakan khabar gembira dan pengubat dukacita insan terhadap apa sahaja kesakitan yang dilalui dalam kehidupan dunia ini. Segala derita dan keperitan dunia amatlah kerdil jika seseorang dapat memperolehi syurga. Betapa hebatnya keindahan dan kenikmatan yang maha agung yang dijanjikan oleh Allah kepada hamba-hambaNYA yang akan menghuni syurga. Apabila insan bangun setiap pagi di kesunyian malam yang akhir, membaca al-Quran dalam... Baca seterusnya

 

WhatsApp Image 2020 10 19 at 7.32.21 AM

Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail amat berbangga dengan keanggotaan Ahli Jawatankuasa Fatwa Perlis yang terdiri daripada pelbagai pakar dalam bidang masing-masing. Ini memberi nilai kelebihan bagi menghasilkan kajian-kajian fatwa yang lebih bermutu dan menyelesaikan permasalahan serta memberi panduan kepada masyarakat.

Baginda yang juga merangkap Tuanku Yang DiPertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) berharap segala program Kajian Dan Penyelidikan yakni ‘R&D’ dapat terus diperkasakan lagi di masa hadapan bagi mencapai hasrat ini.

Demikian titah baginda selepas berkenan menyempurnakan penandatanganan ‘Watikah-watikah Tauliah Mengajar Agama Islam Negeri Perlis’ yang melibatkan ‘Tauliah Umum Khas’ (2 orang), ‘Lulus Temuduga Tauliah Mengajar Agama Islam Sesi 1/2020’ (17 orang) dan
‘Pembaharuan Tempoh Tauliah’ (20 orang) disediakan oleh Jabatan Mufti Negeri di Istana Arau.

Tambah Tuanku Raja Muda, sepanjang pembentukan institusi kefatwaan di Perlis telah banyak lonjakan dan perubahan berlaku. Dahulu ia dikenali sebagai Jawatankuasa Syariah Negeri Perlis dan digantikan dengan nama Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis pada tahun 2010. Bilangan Ahli Jawatankuasa ditambah daripada 9 orang ahli kepada 15 ahli pada tahun 2012 yang melibatkan pindaan kepada Enekmen Pentadbiran Agama Islam Perlis.

Senarai Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis yang dipengerusikan oleh Mufti, Datuk Arif Perkasa Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin terdiri daripada Profesor Datuk Kaya Bakti Dr. Mohd. Radzi Haji Othman, Datuk Alim Setia Ahmad Jusoh, Profesor Dr. Basri Ibrahim, Profesor Madya Dr. Muhamad Rozaimi Ramle, Datuk Dr. Johari Mat, Ustaz Syed Abu Bakar Syed Kamal Bharin Jamalullail, Dr. Zaharuddin Abdul Rahman, Profesor. Madya Dr. Azman Mohd Noor, Profesor Madya Dr. Ahmad Wifaq Mokhtar, Profesor Madya. Dr. Mohd Akram Datuk Dahlan, Dr. Kamilin Jamilin dan Dr. Ahmad Sufian Che Abdullah selain daripada Timbalan Mufti Negeri.

Untuk rekod, Perlis di peringkat awal COVID-19 melanda, telah berjaya melakukan tindakan-tindakan terpuji. Tindakan pantas MAIPs dan fatwa-fatwanya terutama dalam penutupan masjid untuk Solat Jemaah, Jumaat dan Hari Raya telah membantu negeri ini menghadapi ancaman. Ketika itu, kita bukan sahaja mendahului negeri lain, bahkan di peringkat antarabangsa juga. Kemudian Perlis terus mendahului dalam menentukan jumlah kehadiran ke masjid untuk solat Jumaat dan seumpamanya sehingga diikuti pula negeri-negeri lain.