• Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 08 Februari 2023
    Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH Antara rahmat ALLAH terhadap seluruh hambaNYA ialah ALLAH tidak meletakkan penghalang atau batasan untuk setiap hamba berbicara denganNYA. Bahkan, tiada masa atau tempat yang boleh menahan munajat, rintihan atau bisikan seorang hamba kepada tuhannya. Allah Maha Mendengar sekalipun tiada suara yang keluar. Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Adil dalam menentukan kedudukan setiap aduan hambaNYA. DIA telah menerima permohonan Iblis... Baca Seterusnya

MAIPs Terus Pamer Kecemerlangan - Raja Muda Perlis

74e7ba23 7e34 4bde 990d 1dd6e9c5ffdb

ARAU: Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) serta agensi di bawahnya terus mempamerkan kecemerlangan menerusi pelbagai aktiviti termasuk program antarabangsa yang berjaya mengharumkan nama Perlis.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang juga Yang Dipertua MAIPs bertitah menerusi program-program itu, Perlis berjaya membawa masuk tokoh Islam terkenal di dunia dan mengadakan pertemuan bersama tokoh-tokoh berkenaan.

"Antara tokoh yang terkenal ialah Imam Masjidil Haram Syeikh Dr Maher Al-Muaqly dan Setiausaha Majlis Universiti Islam Madinah Al-Munawwarah, Syeikh Prof Dr Mahmud Qadah.

"Selain itu, MAIPs turut bekerjasama melaksanakan program Ziarah Mahabbah Bersama Majlis Agama Islam 6 Wilayah Andaman, Thailand," titah Raja Muda Perlis.

Tuanku Syed Faizuddin bertitah demikian ketika berangkat merasmikan Majlis Apresiasi Anugerah Perkhidmatan Terpilih dan Keterampilan Jabatan serta Agensi Agama Islam di bawah MAIPs 2019 di sini, hari ini.

Turut berangkat Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Yang turut hadir, Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Azlan Man dan Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Mohd Nazim Mohd Noor.

Tuanku Syed Faizuddin turut bertitah supaya MAIPs mengutamakan calon-calon Pekhidmat Majlis yang mampu memberi nilai tambah kepada agensi itu berdasarkan kepakaran dan kemahiran yang dimiliki masing-masing.

"Ini amat penting kerana Pekhidmat Majlis adalah tonggak melestarikan visi dan misi MAIPs. Hanya terbaik boleh membawa MAIPs ke tahap yang lebih membanggakan selain diambil untuk menguatkan jentera sedia ada. Ini adalah salah satu usaha untuk memastikan agar MAIPs dapat terus-menerus merealisasikan slogannya, 'Menjunjung Syiar, Memaju Ummah,'" titahnya.

Pada majlis itu seramai 36 warga kerja daripada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis, Jabatan Mufti Negeri Perlis, Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Perlis, Pejabat DYMM Tuanku Raja Perlis dan MAIPs menerima anugerah hari ini. – BERNAMA

 

 

 

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 1079
Semalam 1356
Minggu Ini 1079
Bulan Ini 2435

Keseluruhan 2012244

   Masa Capaian : 0.86 saat    Kemaskini :  27/9/2023