FAQHubungiMaklumbalasPeta Laman
Pilihan Bahasa
msen
Saiz Teks
Tazkirah Ringkas
  • Syurga Penawar Duka..

    Syurga Penawar Duka..

    Information
    21 September 2022
    Syurga Penawar Duka.. Jannah atau syurga merupakan khabar gembira dan pengubat dukacita insan terhadap apa sahaja kesakitan yang dilalui dalam kehidupan dunia ini. Segala derita dan keperitan dunia amatlah kerdil jika seseorang dapat memperolehi syurga. Betapa hebatnya keindahan dan kenikmatan yang maha agung yang dijanjikan oleh Allah kepada hamba-hambaNYA yang akan menghuni syurga. Apabila insan bangun setiap pagi di kesunyian malam yang akhir, membaca al-Quran dalam... Baca seterusnya

74e7ba23 7e34 4bde 990d 1dd6e9c5ffdb

ARAU: Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) serta agensi di bawahnya terus mempamerkan kecemerlangan menerusi pelbagai aktiviti termasuk program antarabangsa yang berjaya mengharumkan nama Perlis.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang juga Yang Dipertua MAIPs bertitah menerusi program-program itu, Perlis berjaya membawa masuk tokoh Islam terkenal di dunia dan mengadakan pertemuan bersama tokoh-tokoh berkenaan.

"Antara tokoh yang terkenal ialah Imam Masjidil Haram Syeikh Dr Maher Al-Muaqly dan Setiausaha Majlis Universiti Islam Madinah Al-Munawwarah, Syeikh Prof Dr Mahmud Qadah.

"Selain itu, MAIPs turut bekerjasama melaksanakan program Ziarah Mahabbah Bersama Majlis Agama Islam 6 Wilayah Andaman, Thailand," titah Raja Muda Perlis.

Tuanku Syed Faizuddin bertitah demikian ketika berangkat merasmikan Majlis Apresiasi Anugerah Perkhidmatan Terpilih dan Keterampilan Jabatan serta Agensi Agama Islam di bawah MAIPs 2019 di sini, hari ini.

Turut berangkat Raja Puan Muda Perlis, Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil.

Yang turut hadir, Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Azlan Man dan Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Mohd Nazim Mohd Noor.

Tuanku Syed Faizuddin turut bertitah supaya MAIPs mengutamakan calon-calon Pekhidmat Majlis yang mampu memberi nilai tambah kepada agensi itu berdasarkan kepakaran dan kemahiran yang dimiliki masing-masing.

"Ini amat penting kerana Pekhidmat Majlis adalah tonggak melestarikan visi dan misi MAIPs. Hanya terbaik boleh membawa MAIPs ke tahap yang lebih membanggakan selain diambil untuk menguatkan jentera sedia ada. Ini adalah salah satu usaha untuk memastikan agar MAIPs dapat terus-menerus merealisasikan slogannya, 'Menjunjung Syiar, Memaju Ummah,'" titahnya.

Pada majlis itu seramai 36 warga kerja daripada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis, Jabatan Mufti Negeri Perlis, Jabatan Kehakiman Syariah Negeri Perlis, Pejabat DYMM Tuanku Raja Perlis dan MAIPs menerima anugerah hari ini. – BERNAMA