• Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 08 Februari 2023
    Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH Antara rahmat ALLAH terhadap seluruh hambaNYA ialah ALLAH tidak meletakkan penghalang atau batasan untuk setiap hamba berbicara denganNYA. Bahkan, tiada masa atau tempat yang boleh menahan munajat, rintihan atau bisikan seorang hamba kepada tuhannya. Allah Maha Mendengar sekalipun tiada suara yang keluar. Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Adil dalam menentukan kedudukan setiap aduan hambaNYA. DIA telah menerima permohonan Iblis... Baca Seterusnya

Penjualan Air Zam Zam Undang Salah Guna - Mufti Perlis

 

safe image

KANGAR: Penjualan air zam zam secara terbuka dibimbangi akan mengundang transaksi jual beli yang boleh mengakibatkan ruang eksploitasi ke atas agama Islam bagi tujuan perniagaan.

Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin, berkata sejak dahulu lagi penguatkuasa agama di negeri itu tidak membenarkan penjualan sebarang produk menggunakan nama Islam dijual berleluasa.

Tegasnya, tindakan penjualan produk yang dikaitkan dengan agama Islam boleh mengundang penipuan, terutamanya jika membabitkan air zam zam.

“Kita boleh lihat keadaan ini apabila sampai tahap ada yang mendakwa air yang mereka jual mempunyai nilai skala pH sama dengan air zam zam.

“Produk ini kemudian dijual berleluasa dan penjual mengaut keuntungan daripadanya, jadi saya rasa kerajaan kena kawal perkara sebegini,” katanya ketika ditemui pada Majlis Perasmian KFC Pandu Lalu Kangar Jaya, di sini, hari ini.

Semalam, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menerusi satu kenyataan melarang rakyat dalam negara ini daripada menjual air zam zam dan individu yang didapati menjualnya boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Malahan, pada Disember lalu Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) sudah merampas 112,560 liter air zam zam yang dianggarkan bernilai RM2.53 juta menerusi lima kontena yang cuba dibawa masuk tiga syarikat di Pelabuhan Klang.

Mengulas mengenai pengharaman penjualan air zam zam secara muktamad, Mohd Asri berpendapat, beliau tidak menghalang penjualannya, namun penjual pula tidak boleh mengenakan keuntungan melalui penjualannya.

“Kalau sekadar mengenakan caj pengangkutan dan kos membawa masuk ke dalam negara itu tidak mengapa.

“Tetapi kalau ia dieksploitasi dengan dijual dengan keuntungan yang melampau, sehingga beralasan bahawa air terbabit sudah dijampi atau sebagainya ini yang tidak boleh,” katanya.

Sumber : Berita Harian Online

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 1094
Semalam 1356
Minggu Ini 1094
Bulan Ini 2450

Keseluruhan 2012259

   Masa Capaian : 0.85 saat    Kemaskini :  27/9/2023