FAQHubungiMaklumbalasPeta Laman
Pilihan Bahasa
msen
Saiz Teks
Tazkirah Ringkas
 • Doa Sentiasa Diterima..

  Doa Sentiasa Diterima..

  Information
  12 Oktober 2022
  Doa Sentiasa Diterima..  Doa tidak pernah sia-sia. Apabila seseorang berdoa dengan penuh pasrah dan merendahkan jiwa kepada ALLAH, itu pasti mustajab. Itulah janji ALLAH. Cumanya, bilakah ia dimustajabkan dan dalam rupa atau keadaan yang bagaimana ia dimustajabkan itu merupakan pilihan ALLAH untuk hamba-hambaNYA atas hikmat yang DIA Maha Tahu. Betapa banyak doa insan yang telah dimustajabkan, namun insan itu terlupa atau tidak menyedarinya. Itu kerana, insan sering... Baca seterusnya

Bahagian Falak Jabatan Mufti Negeri Perlis bertanggungjawab mengurus balai cerapan rasmi Negeri Perlis dan menentukan serta membuat semakan arah kiblat Negeri Perlis. Bahagian ini juga bertanggungjawab dalam pengurusan penyediaan Takwim Negeri Perlis.

FUNGSI BAHAGIAN FALAK DAN PENGAJARAN

 1. Perancangan dan pelaksanaan mesyuarat serta Majlis Cerapan Rasmi Hilal Awal Ramadan, Syawal dan Zulhijjah serta aktiviti cerapan hilal bagi setiap awal bulan Hijrah.
 2. Pengurusan balai cerap/tempat cerapan rasmi Negeri Perlis,
 3. Perancangan dan pengurusan aktiviti penentuan dan semakan arah kiblat.
 4. Pengurusan dan penyediaan Takwim Solat Negeri Perlis.
 5. Perancangan dan pelaksanaan Temuduga Tauliah Mengajar Agama Islam Negeri Perlis.
 6. Perancangan dan pelaksanaan Mesyuarat Jawatankuasa Pengawasan Pengajaran Agama Islam Negeri Perlis.
 7. Pengurusan tauliah, kelulusan penceramah, kebenaran program, kawalan e-Tauliah dan pembayaran elaun Mengajar Agama Islam Negeri Perlis.
 8. Perancangan dan pelaksanaan program-program Ilmu Falak dan Astronomi kepada segenap lapisan masyarakat di Negeri Perlis.
 9. Perancangan dan pelaksanaan program-program Jabatan.