• Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH
    Information
    Dr Mohd Asri Bin Zainul Abidin | 08 Februari 2023
    Tiada Penghalang Antara Insan Dengan ALLAH Antara rahmat ALLAH terhadap seluruh hambaNYA ialah ALLAH tidak meletakkan penghalang atau batasan untuk setiap hamba berbicara denganNYA. Bahkan, tiada masa atau tempat yang boleh menahan munajat, rintihan atau bisikan seorang hamba kepada tuhannya. Allah Maha Mendengar sekalipun tiada suara yang keluar. Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Adil dalam menentukan kedudukan setiap aduan hambaNYA. DIA telah menerima permohonan Iblis... Baca Seterusnya

Maksud Ayat: "Mereka yang beriman, tidak mencapur-adukkan keimanan dengan kezaliman."

Daripada Abdullah bin Mas‘ud RA katanya:

لما نزلت هذه الآية: الذين آمنوا ولم يلبسوا إيمانهم بظلم، شَقَّ ذلك على أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم، وقالوا: أيُّنا لم يظلم نفسه؟ فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: "ليس كما تظنون، إنما هو كما قال لقمان لابنه: يا بني لا تشرك بالله إن الشرك لظلم عظيم

Maksudnya: “Ketika turun ayat ini: “Mereka yang beriman, tidak mencampur-adukkan keimanan dengan kezaliman.” - al-An‘am: 82 - Perkara ini menjadi berat ke atas para sahabat Nabi SAW. Lalu mereka berkata: “Siapakah dalam kalangan kita yang tidak pernah berlaku zalim terhadap dirinya sendiri (melakukan kesalahan dan dosa)? Sabda Nabi SAW: “Maksud alim dalam ayat ini bukan seperti yang kamu semua sangkakan. Tidak lain maksudnya adalah seperti yang dikatakan oleh Lukman kepada anaknya: “Wahai anakku, janganlah kamu mensyirikkan Allah, kerana sesungguhnya kesyirikan itu adalah kezaliman yang besar.” - Lukman: 13 - (al-Bukhari dan Muslim)

Huraian Hadis

Dari hadis ini, Ibn Mas‘ud RA menceritakan bagaimana ketika turun ayat al-Quran dari surah al-An‘am: 82 yang bermaksud: “Mereka yang beriman, tidak mencampur-adukkan keimanan dengan kezaliman.”

Para sahabat memahami ungkapan ظلم membawa maksud mutlak kezaliman (الظلم مطلقا) yang merangkumi maksud segala perbuatan yang zalim termasuk melakukan dosa kecil dan besar. Maka sudah tentu tiada dalam kalangan orang beriman yang dapat menjamin dirinya bebas dari kesalahan dan dosa. Perkara ini menyebabkan timbul kebimbangan dan rasa resah pada diri para sahabat.

Lalu Nabi SAW menerangkan maksud ungkapan ظلم dalam ayat ini bukanlah seperti yang mereka sangkakan. Sebaliknya yang dimaksudkan dengan kalimah ظلم dalam ayat ini ialah seperti firman Allah SWT dalam surah Lukman: 13, “Wahai anakku, janganlah kamu mensyirikkan Allah, kerana sesungguhnya kesyirikan itu adalah kezaliman yang besar.” Zalim yang dimaksudkan di sini ialah kesyirikan yang merupakan kezaliman yang paling besar kesalahan dan dosanya.

JABATAN MUFTI

PAUTAN KERAJAAN

PAUTAN DALAMAN

STATISTIK

Hari Ini 1175
Semalam 1356
Minggu Ini 1175
Bulan Ini 2531

Keseluruhan 2012340

   Masa Capaian : 0.83 saat    Kemaskini :  27/9/2023